Barista Cup Ostrava 2017

2. 3. 2018

O tom, jak jsme se zúčastnili Ostravského baristy roku, neboli Barista Cup Ostrava 2017.

Cesta na Barista Cup pro nás začíná v pražírně dva týdny před soutěží. To k nám přijely nové kávy, které již můžete najít na e-shopu. Vytváření křivek na espresso je poměrně složité a zdlouhavé. Situaci nejvíc komplikuje fakt, že káva musí po pražení minimálně 7 dní odpočívat, než se přesune do mlýnku. V podstatě jsme tedy na soutěžní kávy měli dva pokusy. V tom prvním, jsme vyzkoušeli 4 - 5 pražících křivek. Týden na to jsme je ochutnali a na základě nich vytvořili jednu finální, soutěžní. Už to byl značný stres. Do toho se přidaly přípravy na Krnovský kávový festival, za který ještě jednou děkujeme, a teprve tři dny před soutěží Jonáš s Tomášem dopsali svou prezentaci. Následoval opravdu intenzivní tréning, který vyústil v páteční probděnou noc. Možná za to mohl stres, možná cca 40 espress, které jsme společně vyzkoušeli. 

Soutěž:
Ještě před letmým popisem průběhu celé soutěže v pár větách shrnu, o čem baristické soutěže jsou. Soutěžící musí ve dvanácti minutách čtyřčlenné porotě připravit čtyři, dle jeho měřítka, dokonalá espressa a cappuccina. Krom senzorické poroty stínuje každého baristu i porota technická. Hodnotí se tedy kvalita připravených nápojů, popis zrna, přesnost popsaných chutí a celková technická dovednost a znalost soutěžícího.

Jonáš jde na řadu hned z rána, druhý v pořadí. Soutěžnímu času předchází "Prep - time", neboli čas na přípravu. Barista si nachystá šálky, prostírání a nastaví mlýnek. Vše proběhlo hladce až na jeden podstatný zádrhel. Jonáš zapomněl na lžičku, kterou odebírá kávu z portafilteru na přesnou gramáž, a musel se tak spoléhat na přesnost mlýnku. Mlýnek Španělského výrobce Ascaso, kterého v česku hrdě zastupujeme nás, jako vždy, nezklamal a Jonáše podržel. Pomineme-li smrt v očích, což pramenilo z nezměrně velkého stresu, vystoupení proběhlo hladce. Jonáš přetáhl o dvanáct sekund, tudíž obdržel trestné body, což naštěstí nikterak nezamíchalo s pořadím. Pro espresso i cappuccino si vybral Brazílii Ondas da Mantiqueira.

Pak už nezbývalo, než jen čekat a nasávat čistou radost z kávy a Barista Cupu. Cuppingy, přednášky, prezentace pražíren, kaváren i bister. Návštěvnost sedmého ročníku opět předčila loňský rok a počet návštěvníků přesáhl hranici dvou tisíc a my jsme nesmírně hrdí, že se každoročně pořádá v našem domovském městě a neuvěřitelně propaguje svět výběrové kávy. Ještě před vystoupením Toma se na pódiu vystřídaly dvě želízka v ohni, ze kterých jsme, takříkajíc, měli vítr. Jirka Giesl, majitel šumperské kavárny Pikola, který se blejsknul s Geishou od samotného Tima Wendelboa a velký favorit, Jana Šlancarová z kavárny U Černého stromu, která si přinesla promytou Guatemalu. Jako předposlední jde na řadu Tom a jeho pomyslný tanec na pódiu mluví za vše. Precizní příprava, technika i prezentace. Bez jediné chybičky proplul soutěžním časem jako nůž máslem a ještě s pěknou rezervou. Partnerku mu dělala promytá Ethiopia Sidamo.

 

Zpět na novinky