Hario V60 - jak se vyznat v papírových filtrech?

2. 12. 2018

Kávové filtry, malý detail v přípravě kávy, s paradoxně velkým vlivem na výsledný šálek. U téměř všech alternativních metod je potřebujete. V tomto článku se zaměříme jen na část z nich. A to na slavné kónické papírové filtry pro ještě slavnější dripper V60.

Zatímco látkový filtr („ponožka“) má za sebou již několikasetletou historii, tak papírová verze spatřila světlo světa až začátkem dvacátého století. Přesouváme se do německých Drážďan, do domácnosti Melitty Bentz. Té, jakožto správnému coffee geekovi své doby, dlouho vrtalo hlavou, jak eliminovat v šálku kávy prašnost. Po dlouhém hledání fungujícího způsobu filtrace, se jí to podařilo. Napadlo ji použít synův piják. Papírový filtr si nechala roku 1908 patentovat a tímto momentem se také začíná psát historie známé firmy Melitta Bentz Company (o té třeba někdy příště). Japonsko, rok 1921 a čerstvě založená firma Hiromu Shibata Works. Její hlavní činností byla výroba laboratorního skla. Do pozornosti všech milovníků kávy se dostala v roce 1964, kdy firma představila Vacuum Pot (syphon). Ve stejném roce vznikla samostatná divize Hario CO., Ltd. Ačkoli se firma stále zabývala hlavně výrobou tvrzeného skla, jejich nejslavnější produkt je z keramiky. Je to dripper Hario V60, který se po několika prototypech z osmdesátých let objevil na trhu až v roce 2004. Tvar písmene V svírající úhel 60°, vnitřní žebrování a papírový filtr. Jednoduché použití a skvělá čistá chuť připravené kávy. V60 se stala symbolem alternativních metod přípravy třetí kávové vlny.

 

Pokud také patříte mezi fanoušky tohoto skvělého dripperu, určitě jste si často lámali hlavu, proč to při stejné hrubosti mletí někdy teče pomaleji? Pravděpodobně jste narazili na jiný druh papírových filtrů. Všechny jsou od firmy Hario, ale z jiných fabrik a z rozdílných papírů. Pojďme si v tom tedy udělat jasno.

 

 

>>VCF-01-40W<< a >>VCF-02-40W<<
Jedná se o původní originální Hario filtry vyráběné v Japonsku. Balené jsou v papírové krabičce po 40 nebo 100 (výjimečně) kusech. Na omak jsou měkké a papír je viditelně pórovitý. Na těchto filtrech většina z nás začínala a na jejich průtok jsme zvyklí.

 

 

>>VCF-01-100W<< a >>VCF-02-100W<<
Filtry vyrobené také v Japonsku, ale v jiné fabrice. Objevily se na trhu nedávno a papír je velice podobný tomu původnímu, ale má o něco menší propustnost. Extrakce je tedy o několik vteřin až desítek vteřin pomalejší. Tyto filtry se prodávají pouze v plastových sáčcích.

 

 

>>VCF-02-100W-H<<
Nejmladší filtry na trhu jsou vyrobené ve fabrice v Holandsku. Zabaleny jsou těsně fólií. Na horní straně mají výstupek (oblouk) a také na nich najdete vyražený symbol V60. Pocitově je papír velice hladký (téměř jako kancelářský papír). Propustnost těchto filtrů je velmi malá a jejich použití vám prodlouží extrakci o minutu, i více.

U tohoto posledního typu filtrů shledávám jako zásadní množství fines (prachu) v namleté kávě, které filtr ucpou a extrakce se extrémně zpomalí. U méně kvalitních mlýnků nepomůže ani hrubší mletí, protože i u hrubšího mletí tyto mlýnky produkují velké množství prachu.

 

 

Tomáš Taussig Headroaster Coffee Culture

 

 

Zpět na novinky