PAPUA NEW GUINEA Baroida Natural filtr
sladké koření | melasa | nektarinka
Detailní popis produktu
Odrůdy: Arush, Bourbon, Mundo Novo, Typica
Sklizeň: září 2024
Oblast: Baroida, Aiyura, Kianantu
Farma: Baroida Estate
Farmář: Nicol Colbran
Nadmořská výška: 1700 - 1850 metrů
Zpracování: natural
Baroida Estate se nachází v oblasti Kainantu v provincii Eastern Highlands. Farmu založil Ben Colbran v 60. letech 20. století, kdy vláda podporovala zahraniční zemědělce, aby začali obdělávat půdu v oblasti. Ben nejprve koupil půdu od domorodce jménem Taro a byl jedním z prvních farmářů, kteří v těchto údolích pěstovali kávu. Dnes farmu vede Benův syn Nichol.
Název „Baroida“ pochází od ducha Baroidy, o němž místní obyvatelé věří, že sídlí ve velkém říčním kameni, který se nachází v jedné z hlavních řek protékajících oblastí. Tato skála tvrdohlavě zůstává uprostřed řeky, co si kdo pamatuje, a odmítá se pohnout i při těch největších záplavách, i když ostatní balvany byly odplaveny.
Farma Baroida leží v údolí řeky Lamari pod pohořím Jabarra. Samotné kávovníky se nachází v nadmořské výšce asi 1 700 až 1 850 metrů nad mořem mezi tisíci hektary vyčištěné půdy, kolem níž se rozkládají bývalé koloniální kávové usedlosti (nyní spravované domorodými vlastníky půdy) a kterou lemují hory plné drobných pěstitelů kávy, kteří pěstují téměř milion stromů.
Jednou z největších výzev, se kterou se Colbranovi potýkali, když začínali, byl problém zamokření půdy. Systém, který se v Papui Nové Guineji hojně používá pro výsadbu kávových sazenic, byl převzat z Keni. Při výsadbě nové sazenice se vykopává jáma široká přibližně jeden metr a hluboká jeden metr, vyplní se vrchní vrstvou zeminy a pak se do ní sazenice zasadí.
Tato metoda byla zcela nevhodná pro vlhkou vysočinu Papuy Nové Guineje, kde je průměrný roční úhrn srážek 3000 ml (na rozdíl od Keni, kde je méně než 1600 mm). Tento
problém byl vyřešen vykopáním odvodňovacích příkopů mezi jednotlivými řádky kávy. Po krátké době se Ben stal velmizkušeným v pěstování kávy. Jeho znalosti se časem s přibývajícími zkušenostmi rozšiřovaly a tato řešení předal Nicholovi, který je uplatňuje dodnes.
V průběhu let byly provedeny některé drobné úpravy, protože společnost Colbran Coffeelands se rozrostla a zvýšila svou produkci. Bylo vysazeno více stínových stromů, aby se snížily požadavky na hnojiva a také aby se udržel pod kontrolou plevel. S větším zastíněním samozřejmě přicházejí nižší výnosy. Proto společnost Colbran Coffeelands zavedla programy obnovy a výsadby, aby byla schopna uspokojit budoucí poptávku.
Podle Nichola je nicméně vysoká kvalita kávy z Colbran Coffeelands z části způsobena „staromódními“ systémy, které se používají již od konce 60. let.
Pečlivé třídění pro kontrolu kvality pomáhá udržovat vysokou kvalitu kávy. Po pečlivém třídění se třešně ukládají na vyvýšená lůžka k prosetí. Díky spolupráci se společností Baroida Estate a Colbrans získáváme ty nejkvalitnější loty, které jsou před loupáním, tříděním a přípravou na vývoz odděleny a přiděleny speciálně pro našeho dodavatele.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Praženo: | Filtr |
SCA bodování: | 86b |
Stupeň pražení: | Světlý |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.